Az előadások tartalmából

Design passzívház Franciaországból

Előadók: párizsi Karawitz Építésziroda tervezői

A Green Press Blog messze legnépszerűbb bejegyzése a Kellemes és hasznos - Design passzívház Franciaországból c. bejegyzés, köszönhető ez Médiapartnerünknek, a koos.hu építészeti blognak is. Meghívtuk a konferenciára a Karawitz Architecture tervezőit, akik - nagy örömünkre - elfogadták a felkérést, így a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián maguk mutatják be passzívházukat. Az épületről: két éve épült meg 346 ezer USD költségvetésből a kívül-belül egyaránt szemrevaló Párizs környéki, 177 négyzetméteres családi ház, amely Franciaországban elsőként pályázott a minőség ellenőrzött passzívház címre. A házon semmi sallang - formavilágában a hagyományokat követi -, a bambusz "burkolatnak" köszönhetően mégis sikkes, az épületnek mediterrán jelleget kölcsönöz (hangulatos, s napszakonként más-más a fény-árnyék hatás). Az Ile-de-France régióban hagyományosan a pajtákat burkolták hasonlóképpen, innét a tervezői ötlet. A tudatos tájolás szabályainak megfelelően az épület déli oldalán a napenergiát igyekeztek maximálisan kiaknázni, az északi oldalon viszont a hőveszteséget próbálták kizárni. A passzívház elveknek megfelelően feltételezhető, hogy az épület hőhídmentes, extra jól szigetelnek a nyílászárók és hőszigetelése is kiváló. Belsőépítészete is figyelemre méltó.

Új építészeti kísérlet a passzívházépítésben

Előadók: Lázár Antal DLA, okl. építészmérnök

A háznak több, egymástól eltérő igénynek kellett megfelelnie. Fontos szempont volt - egyebek mellett - az épületek alacsony éves fenntartási költsége, ezért esett a választás - több más épületgépészeti megoldást is részletesen megvizsgálva - a passzívház-technológiára. A ház építészeti megoldása (megszokottól eltérő térformálás, kétszintes légtér, függőleges és ferde üvegfalak, térdfalak stb.) eltérnek a passzívházak esetében leggyakrabban szereplő sémáktól (t.i. az egyszerű kubusok használatától). Ez az Európában is újszerűnek mondható kísérlet azt bizonyította, hogy az energiatudatos gondolkodás nem korlátozza az építészi alkotófolyamat szabadságfokát, bár ilyen esetben mind a tervezésre, mind a kivitelezésre még fokozottabb odafigyelés szükséges. (Az Építészfórum cikke nyomán.)

Energiahatékonysági megoldások gazdaságossági értékelése

Előadó: Dr. Vajda József, a műszaki tudomány kandidátusa, főiskolai tanár

A mérnöki munka során gyakran van szükség a tervezett műszaki megoldások gazdaságossági értékelésére, így az épületek energiaigényét csökkentő energiahatékonysági megoldások tervezése során is. Tekintettel arra, hogy ezek az energiahatékonysági beruházások hosszú használati időre készülnek, ezért ezek értékelésére a statikus megtérülési-idő számítás alapvetően alkalmatlan, hiszen annak alkalmazása gyakran félrevezető eredményeket ad, és így rossz döntésekhez vezethet.

Az építési beruházások gazdaságossági értékelésének alapvető problémáját az jelenti, hogy az egyösszegű, forint dimenziójú beruházási költségeket kell összevetni a folyamatosan jelentkező, Ft/év dimenziójú üzemeltetési költségekkel. Ezt a problémát a közgazdaságtanban ismert annuitás-módszer alkalmazásával tudjuk feloldani, amelynek használata során kiszámoljuk a megtakarított energia ekvivalens árával, és ezt hasonlítjuk össze az épület üzemeltetéséhez felhasznált végenergia beszerzési árával.

A konferencia előadásban röviden ismertetjük azt a közgazdaságtani módszert, amelyet a minősített passzívház-tervező képzés keretében is oktatunk, és bemutatjuk azoknak a mintaszámításoknak az eredményét, amelyeket konkrét árajánlatok alapján a külső falak hőszigetelésének és napkollektoros rendszer létesítésének kapcsán magyarországi árviszonyok feltételezésével kaptunk.

Passzívház Diósdon

Előadó: Benécs József, okl. gépészmérnök, épületgépész szakmérnök

A kétszintes, pince nélküli épület lemezalapozással készült, felmenő falai mészhomok téglából falazó habarcsba rakva. A falazat relatíve kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságát a vastag homlokzathőszigetelés jól kompenzálja, amely 30 cm EPS grafit hőszigetelés. A közbenső és zárófödémek vasbeton szerkezetűek, amelyek magukban foglalják a légtechnikai csővezetékeket is, ugyanakkor termoaktiváltak, a nyári túlmelegedés kozkázatát passzív módon nagymértékben csökkentve. Az épület a kedvező szolásris nyereség érdekében "beforgatásra" került. A nyári túlmelegedést nagymértékben megakadályozza a faszerkezetű terasz is a déli homlokzat előtt. Az előzetesen pellet tüzelésre tervezett hőenergia előállítás a kivitelezés közben módosításra került, így az épület hőszivattyús hőellátó rendszerrel épült meg. A passzívházak elengedhetetlen tartozékaként a magas hővisszanyerési hatásfokkal rendelkező berendezés itt is beépítésre került. Anyílászárók Alu-fa-szerkezetűek, a szokásos háromrétegű gáztöltésű üvegezéssel. Az épület befejezés és beköltözés előtt áll, a gépészeti rendszere beüzemelésre került, a darmstadti passzívház minősítése folyamatban van.

Kétlakásos társasház Budán (II. kerület, Törökvész út)

Előadó: Szekér László okl. építészmérnök

A kétlakásos társasház 2010-ben épült meg Szekér László tervei alapján. Az enyhe hajlású fémlemezfedésű lakóház főbb jellemzői: szoláris tájolás, aktivált födémek (fűtés és hűtés), levegős és vizes talajkollektorok, hatékony hővisszanyerős rendszer, kondenzációs gázkazán, napkollektorok, passzívház nyílászárók, esővízhasznosítás, free-cooling, hőhídmegszakítós konzolok. Műszaki adatok - U-érték külső falak 0,127 W/(m²K), PHPP szerint fajlagos fűtési energiaigény 15 kWh/(m²a), U-érték padló 0,105 W/(m²K), U-érték tető 0,09 W/(m²K), PHPP Primerenergia 95 kWh/(m²a), U-érték ablak 0,75 W/(m²K) (Uw). Hővisszanyerés hatásfoka 93,00%. Légtömörség Teszt n50 0,57 h-1.

Hogyan tervezzük meg az első passzívházunkat? - Egy fótligeti családi ház tervei

Előadó: Koós Miklós, okl. építészmérnök

A családi házat a fótligeti lakóparkba terveztük. A tervezés kezdetekor alacsony energiájú házként indult és csak tervezés közben fogalmazódott meg a passzívház igénye, majd végül megszületett a döntés: legyen minősített passzívház. Mivel a tervezés legelején tudható volt a hatékony hőszigetelési igény, így kezdettől fogva tudatosan úgy készültek a vázlatok, hogy a legfontosabb épületszerkezet vastagság a falaknál, tetőknél legalább 55-70 cm lesz, ami alapvetően másfajta épületformálást eredményez, mint a korábban megszokott karcsúbb szerkezetetk. Talán ennek a tudatosságnak is köszönhető, hogy a szabadabb és tagoltabb tömegformálás mellett is biztosító volt a passzívház standardnak való megfelelés. A különféle épületszerkezetek racionalizálásával sikerült elérni a jó hőtechnikai eredményeket, bár a környezet fás-ligetes szomszédsága erősen lerontotta a téli benapozás (soláris nyereség) lehetőségét. Az épület falszerkezete 25 cm Ytong+25 cm grafitos hőszigetelés, a ferde felületeken 50 cm vtg cellulóz hőszigetelés található OSB dobozszerkezetben, kívül előpatinásított fémlemez burkolattal. Az épület kiviteli tervei és a PHPP-számítása elkészült, az előminősítést hamarosan megkapjuk. Jövőre indulhat a kivitelezés.

Dunakeszi négylakásos passzív sorház egy új szemlélet tükrében

Előadó: Szentmihályi-Nagy István építészmérnök

Magyarország első minősített passzív sorháza 2010. végén készült el. Hazánkban ma még példaértékű projekt valósult meg. Sinóros-Szabó Balázs tervezésében nemcsak egy minősített passzívház valósult meg, hanem a 2020 Európai Direktíváknak megfelelő közel zéró energiájú épületet is. Az beruházás helyszínére a választásunk Dunakeszi egy már beépült, hangulatos lakóparkban megmaradt utolsó saroktelkére eset. A telek tájolása nem a teljesen ideális déli, hanem délkeleti. A sorházban négy lakás található, mindegyik kb. 120 négyzetméteres, földszint és emelet kialakítású. A földszinten a déli oldalon a nappali, északon a konyha és bejárat található, középen a lépcső és a háztartási/gépészeti helység található. Az emeleten három háló, és alaprajztól függően egy vagy két fürdő kapott helyett. Az épület megelőzve korát rendkívül energiatakarékos, minimális az energia szükséglete. Ezt az igényt az egyik lakás még meg is termeli a napelem rendszer segítségével. Lakókomfortja tökéletes, az épület a belső levegőminőséget is figyelembe véve állítja a szellőztetés intenzitását.

Panelház-felújítás a „Nearly Zero" felé
Előadó: Ertsey Attila, építészmérnök

A Solanova után elindult a második passzív panelház-projekt. A tervezett felújítás az energiahatékonyság mellett három, 72 lakásos épületet összekötő, zöldtetővel lefedett lepényépületet céloz, három ütemben.
I. ütem (2011): homlokzati hőszigetelés 16 centiméter vastagságú ásványgyapottal, ablakcsere triplaüvegezésű passzívház-ablakokkal, a déli oldalon beépített árnyékolós ablakokkal, ideiglenes szellőzési megoldással a légpótlásra. A kiinduló állapot fűtési hőigénye 258 kWh/m2a (rendkívül energiapazarló!). A számított hőigény az I. fázis után 49 kWh/m2a, ez közel 80 százalékos csökkenés. Emellett a napvédelem is megoldott, növelve a nyári komfortot és redukálva a hűtési igényeket.
II. ütem: a ház gépészeti felújítása, a meglévő radiátoros, egycsöves rendszer szabályozhatóvá és mérhetővé tétele, lakásonkénti hővisszanyerő szellőzés beszerelésével. A II. fázist követő várt eredmény 17 kWh/m2a, azaz cca. 90 százalék, megközelítve a passzívház-szabványban előírt értéket.
III. ütem: az épület mellett talajszondák fúrása, majd hőszivattyú felszerelése az épület fűtésére és melegvíz-készítésére. PV-panelek felszerelése az épület tetejére és homlokzatára, melynek áramtermelési teljesítménye a fűtési energiaigényt fedezi. Ezzel le lehet válni a távhőről.
Az épületen elhelyezhető energianyerő felület 160 négyzetméter - ez cca. 33.600 kWh áramot termel egy év alatt. Ez a fűtési igényt fedezi, minden lakásban az alapfűtés 18 Celsius-fokos hőmérsékleten garantált. Aki ennél melegebbet szeretne, az a szellőztető rendszerbe iktatott kaloriferrel egyéni méréssel ráfűthet, a melegvíz-fogyasztás hasonlóképpen biztosított. A nyári hűtés, mint a hőszivattyú mellékterméke, ingyenes.
A fűtési energiaigény elért megtakarítása így 100 százalékra emelkedik, megközelítve a 2020-as követelményeket.

Lakásszellőzés - avagy a (majdnem) mindentudó tégla
Előadó: Csiha András, ny. főiskolai docens, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

A hővisszanyerős központi lakásszellőzéstől gyökeresen eltérő FluctuVent szellőző rendszer első pillanatra igencsak meglepő: nincs hőcserélője és nincs légcsatornája sem - mindezeket egy jól ismert, ősrégi építőelem, az üreges égetett agyagtégla helyettesíti, aminek hőtároló képességét is kihasználja ez az új magyar szabadalom. Ha nem zárjuk le soronként vastag habarcsréteggel a téglák apró függőleges légüregeit, azok összefüggő kürtővé kapcsolódnak össze a fal belsejében (sok-sok elemi kürtőcske egymással párhuzamosan). Helyiségenként két ilyen, téglaszélességű kürtőt használ fel a rendszer, ezeket fent a helyiség felé, alul pedig a külső légtér felé megnyitva, ventilátorok, légszűrők és légrácsok beépítésével már készen is áll a hővisszanyerős szellőző berendezés. Télen az elszívott meleg levegő a kürtők egyikén át távozik, ennek téglabordáit felmelegítve - miközben maga lehűl. Néhány perc után a légáramlási irány megfordul s a külső, hideg friss levegő az előfűtött téglakürtőn át, felmelegedve jut be a helyiségbe - a hővisszanyerés hatásfoka >75 %! A két szellőzőkürtő folyamatosan, de ellentétes fázisban működik: miközben az egyik elszív (hőtárolás), a másik befúj (kisütés), majd szerepet cserélnek. A tégla porozitása miatt a hőcsere mellett nedvességcsere is történik, így ez a szellőzés kevésbé szárítja a belső levegőt és jobb hőkomfortot biztosít. Működése észrevehetetlenül csendes, óránként 0.4...0.5 1/h légcseréjével kizárja a páralecsapódás és a penészesedés lehetőségét és jó belső levegőminőséget teremt. Létesítése töredékébe kerül a központi lakásszellőzéseknek, üzeme nagyon gazdaságos: egy átlagos helyiség szellőztetése csak 4...5 W villamos teljesítményt igényel, de ez >26 kWh/m2,év fajlagos fűtési energia-megtakarítást eredményez, ami >10 COP értéknek felel meg. Nyári éjszakákon a belsőnél hidegebb külső levegővel passzív hűtési üzemmódban működik pormentesen és zajmentesen.

Ki tervez, ki kivitelez passzívházat? Nemzetközi adatbázis

Ki tervez, ki kivitelez passzívházat? Nemzetközi adatbázis

Folyamatosan bővül azon szakemberek köre, akik Minősített Passzívház Tervezői ...

Tovább »

Ennyi a 3 éve épült első hazai passzívház energiaköltsége

Ennyi a 3 éve épült első hazai passzívház energiaköltsége

Balogh György programozó matematikus három éve költözött a Pest megyei Szadára a ...

Tovább »

2012-ben is lesznek Passzívház Nyílt Napok - Kövesse híreinket!

2012-ben is lesznek Passzívház Nyílt Napok - Kövesse híreinket!

Hazánkban - a Passzívházépítők Országos Szövetsége kezdeményezésére és ...

Tovább »